Najlepsze BURGERY na świecie !
Dzisiaj przepis na moje danie popisowe. Wszystkie Bobby Burger, Zdrowa Krowa czy tego typu rzeczy się po prostu chowają. Roboty na jakieś 40 minut, ale naprawdę warto.
Do przygotowania (2-3 burgerów) potrzebujemy:
- 400 gram wołowiny (koniecznie sami mielimy)
- natkę pietruszki
- 30ml wody
- bułki – ja najbardziej lubię kajzerki z ziarnem,
- cebulę
- ogórek konserwowy (najlepiej ostry)
- pomidora
- ser cheddar
- sałatę lodową090
- majonez
- musztarda
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka i ostra papryka.
Zabieramy się za przygotowanie. W pierwszej kolejności mielimy mięso, dorzucamy 2 centymetry posiekanej na drobno natki pietruszki, dolewamy 30ml wody, solimy i pieprzymy. Zostawiamy na chwilę i w międzyczasie przygotowujemy resztę.
Pomidor w plastry, pół cebuli również, szykujemy ser i pora przejść do najważniejszej rzeczy – sosu. Pół łyżeczki ostrej papryki, pół pieprzu i cała łyżeczka słodkiej papryki. Do tego trzemy na drobnej tarce drugą część cebuli (tak by wyszła mniej więcej łyżeczka tego startego), ogórka obieramy ze skóry i również ścieramy (też żeby się uzbierała łyżeczka). Dodajemy 2 duże łyżki majonezu i 2 małe musztardy, porządnie mieszamy.
Jak uporamy się z sosem, przechodzimy do mięsa, musimy je mocno ugniatać i możemy kilka razy nim rzucić do miski, tak żeby się zrobiło zbite. Kształtujemy hamburgery i wrzucamy na grilla.
W zależności jak lubimy wysmażone, tak długo musi być na grillu. Ja polecam dość dobrze wypieczone, do tego wystarczy jakieś 5 minut na każdą ze stron. Gdy zrobi się pierwsza – wtedy możemy na górę dać cheddar i podsmażyć bułki. Gdy mięso jest gotowe, bułki smarujemy (i spód i górę) sosem, nakładamy mięso, sałatę, pomidora i cebulę.
Gotowe. Smacznego!