Najlepsze BURGERY na świecie !

Nobody is BORN as a WARRIOR! You choose to be ONE. When you refuse to stay seated. You choose to be ONE, when you refuse to BACK DOWN. You choose to be ONE, when you STAND UP! After getting knocked DOWN

Najlepsze BURGERY na świecie !

Dzisiaj przepis na moje danie popisowe. Wszystkie Bobby Burger, Zdrowa Krowa czy tego typu rzeczy się po prostu chowają. Roboty na jakieś 40 minut, ale naprawdę warto.

Do przygotowania (2-3 burgerów) potrzebujemy:

  • 400 gram wołowiny (koniecznie sami mielimy)
  • natkę pietruszki
  • 30ml wody
  • bułki – ja najbardziej lubię kajzerki z ziarnem,
  • cebulę
  • ogórek konserwowy (najlepiej ostry)
  • pomidora
  • ser cheddar
  • sałatę lodową090
  • majonez
  • musztarda
  • przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka i ostra papryka.

Zabieramy się za przygotowanie. W pierwszej kolejności mielimy mięso, dorzucamy 2 centymetry posiekanej na drobno natki pietruszki, dolewamy 30ml wody, solimy i pieprzymy. Zostawiamy na chwilę i w międzyczasie przygotowujemy resztę.

Pomidor w plastry, pół cebuli również, szykujemy ser i pora przejść do najważniejszej rzeczy – sosu. Pół łyżeczki ostrej papryki, pół pieprzu i cała łyżeczka słodkiej papryki. Do tego trzemy na drobnej tarce drugą część cebuli (tak by wyszła mniej więcej łyżeczka tego startego), ogórka obieramy ze skóry i również ścieramy (też żeby się uzbierała łyżeczka). Dodajemy 2 duże łyżki majonezu i 2 małe musztardy, porządnie mieszamy.

Jak uporamy się z sosem, przechodzimy do mięsa, musimy je mocno ugniatać i możemy kilka razy nim rzucić do miski, tak żeby się zrobiło zbite. Kształtujemy hamburgery i wrzucamy na grilla.

 W zależności jak lubimy wysmażone, tak długo musi być na grillu. Ja polecam dość dobrze wypieczone, do tego wystarczy jakieś 5 minut na każdą ze stron. Gdy zrobi się pierwsza – wtedy możemy na górę dać cheddar i podsmażyć bułki. Gdy mięso jest gotowe, bułki smarujemy (i spód i górę) sosem, nakładamy mięso, sałatę, pomidora i cebulę.

Gotowe. Smacznego!

 

 

Leave a Reply