Przepis: Pizza na bakłażanie.
Dzisiaj pierwszy przepis, pizza na bakłażanie. Inspiracja przyszła z „Wagi startowej” M. Fitzgeralda ale pokombinowałem, pozmieniałem i wyszło pysznie a co najważniejsze jest mega proste. Kolejna zaleta: kolacja bezglutenowa.
Czas przygotowania może się różnić w zależności od zasobów, ja miałem jednego (5letniego) pomocnika i jednego (1,5rocznego przeszkodnika:). Od razu też przepraszam za język jeżeli coś opiszę „nie fachowo” ale do kucharza to mi trochę jeszcze brakuje 🙂
Czas: około 20 minut + 25 min w piecu.
Wartości odżywcze (wszystkich poniższych składników, więc należy podzielić np. na pół jeżeli wyjdzie porcja dla 2 osób):
- kcal: 900
- węglowodany: 75g
- tłuszcze: 45g
- białko: 70g
Składniki (na 2-3osoby):
- bakłażan – 1kg (u mnie były to 3 średnie)
- pomidory w puszce (120 g)
- mozzarella (125 g)
- ser żółty (70 g)
- szynka (100 g)
- pieczarki (100 g)
- czosnek (15 g)
- oregano
- sól
- pieprz
Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Pomidory zblendować i wrzucić do garnka na niewielkim ogniu żeby odparowały trochę wody i żeby zrobił się z tego gęstszy sos (niech sobie „bulka” przez cały czas przygotowywania reszty). Bakłażana umyć i pokroić w talarki (c.a. 1,5cm grubości). Sery zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w kwadraty (mniej więcej 2x2cm), pieczarki na plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozkładamy papier na blasze, bakłażana na to, na tym etapie nacieramy tylko czosnkiem, solimy i pieprzymy. Wrzucamy do pieca na jakieś 15min. Po 15 min wyciągamy z pieca, nakładamy sos, pieczarki, szynkę, sery i posypujemy oregano. Wrzucamy na dodatkowe 12 minut i gotowe. Wyciągamy i zajadamy.