Przepis: Pizza na bakłażanie.

Nobody is BORN as a WARRIOR! You choose to be ONE. When you refuse to stay seated. You choose to be ONE, when you refuse to BACK DOWN. You choose to be ONE, when you STAND UP! After getting knocked DOWN

Przepis: Pizza na bakłażanie.

zapiekanka

Dzisiaj pierwszy przepis, pizza na bakłażanie. Inspiracja przyszła z „Wagi startowej” M. Fitzgeralda ale pokombinowałem, pozmieniałem i wyszło pysznie a co najważniejsze jest mega proste. Kolejna zaleta: kolacja bezglutenowa.

Czas przygotowania może się różnić w zależności od zasobów, ja miałem jednego (5letniego) pomocnika i jednego (1,5rocznego przeszkodnika:). Od razu też przepraszam za język jeżeli coś opiszę „nie fachowo” ale do kucharza to mi trochę jeszcze brakuje 🙂

Czas: około 20 minut + 25 min w piecu.

Wartości odżywcze (wszystkich poniższych składników, więc należy podzielić np. na pół jeżeli wyjdzie porcja dla 2 osób):

  • kcal: 900
  • węglowodany: 75g
  • tłuszcze: 45g
  • białko: 70g

Składniki (na 2-3osoby):

  • bakłażan – 1kg (u mnie były to 3 średnie)
  • pomidory w puszce (120 g)
  • mozzarella (125 g)
  • ser żółty (70 g)
  • szynka (100 g)
  • pieczarki (100 g)
  • czosnek (15 g)
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Pomidory zblendować i wrzucić do garnka na niewielkim ogniu żeby odparowały trochę wody i żeby zrobił się z tego gęstszy sos (niech sobie „bulka” przez cały czas przygotowywania reszty). Bakłażana umyć i pokroić w talarki (c.a. 1,5cm grubości). Sery zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w kwadraty (mniej więcej 2x2cm), pieczarki na plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozkładamy papier na blasze, bakłażana na to, na tym etapie nacieramy tylko czosnkiem, solimy i pieprzymy. Wrzucamy do pieca na jakieś 15min. Po 15 min wyciągamy z pieca, nakładamy sos, pieczarki, szynkę, sery i posypujemy oregano. Wrzucamy na dodatkowe 12 minut i gotowe. Wyciągamy i zajadamy.

 

 

Leave a Reply