szybkie danie do pracy lub po treningu, sałatka grecka, indyk, kuskus.
Dzisiaj przepis na szybkie danie do pracy czy też po treningu.
Przygotowanie zajmuje z 15 minut do tego jeszcze z 15 minut zrobienie (w tej drugiej części my jesteśmy potrzebni łącznie ze 2 minuty).
Jest to coś, co często biorę na lunch do pracy, można zjeść na zimno (w drodze – np. samochodzie) lub na ciepło (jeżeli mamy dostęp do czajnika, a w optymalnej wersji mikrofalówki).
Sałatka grecka, ja lubię w wersji z:
- oliwki (czarne i zielone)
- feta (najlepiej już w kostkach – oszczędność czasu i bardziej estetycznie wygląda)
- ogórek
- pomidor
- cebula czerwona
- sałata lodowa
- papryka
- olej lniany (lub oliwa z oliwek).
Wszystko kroimy na kawałki w podobnym rozmiarze do fety, wrzucamy do pojemnika – gotowe.
Indyk – najlepiej wcześniej pokroić na kawałki, zamarynować sosem sojowym a potem grillować (można na patelni – ale polecam grill elektryczny, mamy wtedy bez zbędnego tłuszczu), wrzucamy do pojemnika.
Na koniec kuskus – tutaj już w ogóle nie ma filozofii, kropimy sosem sojowym ewentualnie dorzucamy ulubionej przyprawy, a następnie zalewamy wrzątkiem – to już robię w pracy aby kuskus był najbardziej jak to możliwe świeży.
Do picia zielona herbata.
Jest to duża dawka witamin i błonnika (z warzyw), białka (z indyka i fety), węglowodanów (kuskus) i zdrowych tłuszczów (olej lniany lub oliwa) oraz antyoksydantów z zielonej herbaty.
Smacznego 🙂